Eva van Leeuwen

In 2008 ben ik voor mezelf begonnen en richtte me vooral op redactiewerk, het schrijven van lesprogramma’s en het geven van museumlessen. Ik werkte toen al projectmatig voor het Van Gogh Museum, Amsterdam en het Cobra Museum voor Moderne kunst, Amstelveen. Daarnaast was ik werkzaam in het boekenvak en kon daardoor al rekenen op een aantal opdrachtgevers.

Deze werkzaamheden heb ik door de jaren heen uitgebreid en het accent is wat verschoven, maar voor veel van mijn eerste opdrachtgevers werk ik nog steeds en er zijn een aantal ‘vaste’ opdrachtgevers bijgekomen.

Naast het schrijven en maken, geef ik museumlessen, workshops, rondleidingen en lezingen.

Inhoud en vorm

Toen ik merkte dat beeldend vertellen en digitale ontwikkelingen steeds belangrijker werden, besloot ik een 1-jarige opleiding Nieuwe media en daarna een 3-jarige opleiding Beeldende vorming te volgen. De opgedane kennis heb ik onder andere gebruikt voor het maken van video’s en (digitaal) lesmateriaal en het begeleiden van boekproducties en digitale projecten. Het gaf me de ruimte om niet alleen met de inhoud maar ook met de vorm bezig te zijn en zo de juiste balans te vinden.

Land van glas

In 2015 besloot ik onder de naam Land van glas verder te gaan omdat ik steeds vaker met meerdere mensen aan een project werkte en deze naam meer omvatte dan alleen Eva van Leeuwen. Ik ben dus wel de oprichter en spil van Land van glas, maar werk waar nodig met anderen samen.

Land van glas is de titel van één van mijn favoriete boeken van Alessandro Baricco. Een andere favoriet is Oceaan van een zee. Deze boeken zijn zo rijk aan verbeeldingskracht dat het mijn streven is om op dezelfde fantasievolle, vrije manier van denken aan mijn projecten te werken. En dan is er nog het glas zelf:

Het is de magie van het glas… het beschermt je zonder je in te sluiten… je bent binnen en kunt toch overal heen kijken, je hebt een dak boven je hoofd en kunt toch de hemel zien…’. Alessandro Baricco (vertaling Manon Smits)