Een beetje digitaal, een beetje ‘old school’

In opdracht van Cultuureducatie Amstelland schreef ik voor groep 3 & 4 het lesprogramma Bouw eens een bos. Het lespakket bestaat uit drie lessen en gaat over het Amsterdamse Bos en van daaruit over vieren en herdenken.

De eerste les ontdekken de leerlingen via een spel het Amsterdamse Bos. Ze voeren onder andere opdrachten uit die te maken hebben met flora en fauna en het ontwerp en de aanleg van het bos. De tweede les gaat over het bouwen van monumenten en het bewaren van herinneringen. In de derde les gaan ze zelf naar het Amsterdamse Bos – of een bos in de buurt – om met het materiaal dat ze daar vinden een monumentje achter te laten.

Voor de theoretische les (les 1) zochten we naar een actieve werkvorm om deze nog jonge leerlingen bij het onderwerp te betrekken. We hebben gekozen voor een bordspel – gebaseerd op het ganzenbord – dat door de leerlingen actief wordt gespeeld, maar waarbij de vragen en opdrachten klassikaal worden uitgevoerd met ondersteuning van het digi-bord. Een ouderwets spel in een modern jasje met ruimte om te bewegen.

Disciplines: cultureel erfgoed, beeldende vorming

Meer informatie

Het Amsterdamse Bos-spel, les 1